Aannames

Aannames

BOI Research Service weet altijd hoe en wanneer er bepaalde onderzoeksmethodes moeten worden toegepast om een beter begrip te krijgen van de vragen die beantwoord moeten worden. Daarom gingen, niet al te lang geleden, een van BOI’s beste onderzoekers en een trainee naar Muara Angke. Ze wilden inzicht krijgen in de verschillende distributiekanalen voor verschillende consumentensegmenten.

 

De beste manier om deze inzichten te krijgen was niet moeilijk om te bedenken. Het was moeilijker om op de plek van bestemming te komen. De afstand van Depok naar Muara Angke is ongeveer 37 kilometer. Vanaf Cipete naar Muara Angke is ongeveer de helft van die afstand, namelijk 21 kilometer. Dit is niet erg ver en lijkt te overzien wanneer je gewend bent aan een andere standaard dan Jakarta.

 

Echter, zoals je misschien weet, bevindt BOI Research Services zich in Cipete, Jakarta. De afstand in Jakarta is beter uitgelegd in reistijd dan in kilometers. Om je een idee te geven: de afstand van Depok naar Muara Angke is ongeveer 2 uur. Hier volgt een kleine test om te zien welke mindset je hebt, namelijk de onderzoeksmindset, de non-Jakarta mindset of de Jakarta mindset. Hoelang doe je erover om van Cipete naar Muara Angke te komen?

 

Als je het antwoord al weet, dan heb je een Jakarta mindset. Als je denkt het antwoord te weten, dan heb je een non-Jakarta mindset. Als je jezelf afvraagt of het langer duurt om naar Muara Angke te komen vanaf Depok of Cipete, dan heb je een onderzoeksmindset.

 

Als je het laatste dacht, dan bent je van harte welkom om het gesprek met ons aan te gaan over toekomstige mogelijkheden binnen BOI. (Deze kunnen zich ieder moment aanbieden)

 

Het idee is, als marktonderzoeker, dat je aannames kan maken, maar er niet van uitgaat dat deze altijd juist zijn. Bevraag en onderzoek de aannames en het resultaat kan verrassend zijn. Net zoals onze trainee verrast was. Met de westerse mindset was het een logische gedachte dat van Cipete naar Muara Ankge niet langer dan 75 minuten zou duren. Maar hij zat fout, het duurde namelijk 2 ½ uur.

 

Het beste gedeelte van de reis, was het gedeelte dat met een angkot (een kleine rode minivan) werd gereisd. Deze zijn meestal gemaakt om ongeveer 8 mensen te vervoeren, maar blijkbaar kan tot 15 personen ook. Om alle capaciteit te benutten zal de bestuurder wachten totdat iedere centimeter van de minivan gebruikt is. Dit heeft tot gevolg dat het soms wel 25 minuten kan duren voordat een angkot vertrekt. Ook al zullen we misschien nooit echt weten hoe het voelt, het kan misschien vergeleken worden met het gevoel van sardientjes in een blik dat zich in de magnetron bevindt. In de angkot is namelijk geen ruimte voor je benen en ten alle tijden wordt er gehoopt op een vlaag van koele verfrissende lucht. Deze vlaag is soms voelbaar, maar de meeste van deze vlagen zorgen ervoor dat je de angkot meteen wilt verlaten. Het is namelijk geen frisse windvlaag, het is een vlaag van warme uitlaatgassen die de longen vullen. Het leven van een marktonderzoeker is niet zo glamoureus als mensen soms denken.

 

De reis had beter kunnen zijn, maar dit doet niet af aan het succes van de dag zelf. Een aantal goede en bruikbare diepte-interviews hebben kunnen plaatsvinden, met verse vis en bier tussendoor om de maag tevreden te stellen. Met betrekking tot de vis: wij van BOI bevelen de Tenggiri ten zeerste aan.

Trouwens, je mag altijd contact met ons opnemen ongeacht welke mindset je hebt.