Boroboedoer Een stem die gehoord mag worden

Boroboedoer Een stem die gehoord mag worden

Boroboedoer Een stem die gehoord mag worden

Niet al te lang geleden heeft BOI Research Services een bezoek gebracht aan de tempel van Boroboedoer in Centraal Java, Indonesië. Voor degene die er nog nooit van gehoord hebben, het is een bijzonder mooi Boedistisch monument dat gebouwd werd in de 8e en 9e eeuw. De tempel is lange tijd verborgen gebleven en beschermd door de jungle tot haar herontdekking in 1885. Vandaag de dag staat de tempel op de lijst van UNESCO als monument. Miljoenen mensen bezoeken de tempel ieder jaar, voornamelijke bezoekers uit Indonesië zelf.

 

De vele bezoeken zijn een grote bron van inkomsten voor de uitbaters van de tempel. Echter, wat minder bekend is, is dat de omgeving rond Boroboedoer genoeg te bieden heeft om een lang weekend door te brengen. De omgeving biedt zowel actieve als ontspannende activiteiten. BOI wist dit echter wel en besloot daarom om daar haar vierjarig bestaan te vieren. Drie hele dagen werden gebruikt om te zien wat de omgeving en de mensen te bieden hebben. Van goed eten gecombineerd met een mooi uitzicht op de tempel, tot het redden van collega’s uit de onstuimige rivier. In Boroboedoer kun je het allemaal meemaken.

 

Echter, BOI was er niet alleen om haar vierjarig bestaan te vieren. Een belangrijk onderdeel van het bezoek was een pro bono project dat tot doel heeft een antwoord te vinden op de volgende vraag: hoe kan het mogelijk worden gemaakt dat niet alleen de uitbaters van de tempel, maar ook de gemeenschap profiteert van het toerisme? Op dit moment heeft de gemeenschap het gevoel dat er meer geprofiteerd kan worden van de toeristen die de tempel bezoeken. Naar deze stem moet geluisterd worden.
BOI is gevraagd om haar expertise als luisteraar in te zetten om te zien hoe de ontwikkeling van de gemeenschap kan worden gestimuleerd. Met veel enthousiasme en inspiratie begonnen we aan het project. We hebben al veel ideeën aangedragen om de mensen van Boroboedoer te helpen. Voordat we onze uiteindelijke conclusies kunnen trekken, in samenwerking met Desa Boroboedoer, moeten we de resultaten van het veldwerk nog verwerken.

 

Wanneer alle resultaten bekend zijn gaan we verder met het implementeren van de aanbevelingen. Het implementeren van de aanbevelingen valt echter buiten ons vakkundigheid. Het zou daarom geweldig zijn als meerdere partijen mee willen doen om dit project tot een groot succes te maken. Dus als je interesse hebt, of als je meer wilt weten of het project, neem dan contact met ons op via e-mail of telefoon.

 

Boroboedoer wacht op je!